vann til vann varmepumpe
Eksempel på bergvarmepumpe (Foto: NIBE)

Vann-til-vann-varmepumpe

Skal du bygge bolig eller har boligen din et vannbårent system kan en væske-til-vann-varmepumpe dekke både behovet for varmtvann og oppvarming for hele familien gjennom året.

En væske-vann-varmepumpe henter energi fra jord, berg, sjøvann eller grunnvann. Disse varmekildene holder en stabil temperatur gjennom året i motsetning til uteluft. Sammenlignet med luft-til-luft-varmepumper som henter varme fra uteluften, vil vann-væske-varmepumper gi den høyeste besparelsen. Vann-til-vann-varmepumper gir faktisk tre til fire ganger mer varme enn strømmen de bruker.

Spar penger på oppvarming

En varmepumpe kan kutte strømbehovet ditt med hele 80%. Du sparer inn varmepumpekostnaden innen kort tid.

Et miljøvennlig alternativ

Ved å bytte fra fossilt brennstoff til varmepumpe kan du spare miljøet tilsvarende opptil 6 biler hvert eneste år.

Bedre inneklima

Varmepumper har dokumentert positiv effekt på inneklimaet, spesielt for de som er plaget av astma eller allergi.

Valgfri badge

Varmekilder:

Bergvarmepumper-henter varme fra energibrønner under bakken

Jordvarmepumper-henter varme via nedgravde slanger i jorda

Grunnvannsvarmepumper -henter varme via slanger fra grunnvannet

Sjøvarmepumper-henter varme via slanger som senkes ned i sjøen

Bergvarmepumper er den vanligste typen i Norge i dag, men geografiske muligheter vil være med å avgjøre hva som er best for den enkelte. Selv om kilden til varmen kan være ulik fungerer varmepumpen på samme måte. Den henter varme fra en kilde og varmen transporteres via væske, inn i husets vannbårne system. Eksempler på vannbårne system kan være gulvvarme, radiatorer og viftekonvektorer.

Vann-vann-varmepumpe pris

En væske-vann-varmepumpe koster fra 120.000 kroner og oppover. Legger du til installering vil prisen komme på et sted mellom 170.000 og 300.000 kroner. Altså får du en høy investeringskostnad, og denne typen varmepumpe egner seg derfor best for deg med høyt energiforbruk og stort oppvarmingsbehov.

Husk at du kan søke støtte fra Enova til væske-vann varmepumper, det vil hjelpe deg å kutte investeringskostnaden. Les mer om Enova-støtte lengre ned i artikkelen. Om du planlegger å selge boligen, kan det være verdt å ta med i regnestykket at en varmepumpe øker boligverdien. Jo bedre og dyrere varmepumpe, jo mer øker verdien.

Levetid og besparelse

Dersom væske-vann-varmepumpen blir installert riktig og vedlikeholdt skikkelig, vil den holde i ca. 20 år. En vann-til-vann varmepumpe koster gjerne en del mer enn luft-til-luft-varmepumpe, men i det lange løp kan man regne med å spare mer ettersom de er mer energieffektive.

Når besparelsen har dekket inn kostnaden for kjøp og installering vil variere ettersom hvor dyr varmepumpe man velger, og hvor stor boligen er, samt isolasjon og hva som tidligere ble benyttet til oppvarming. I snitt sier man at etter 8 til 12 år har man spart inn kostnaden, og du kan begynne å regne på gevinsten ved å ha varmepumpe.

Hent tilbud fra flere leverandører så er du sikker på å få et godt tilbud. Fyll ut skjemaet så blir du kontaktet av lokale leverandører som gir deg gode tilbud på varmepumper med installering. Tjenesten er gratis og uforpliktende, det eneste du risikerer er et godt tilbud!

Fordeler med væske-vann-varmepumpe

Fordelene med væske-vann-varmepumpe er blant annet at varmepumpen:

 • Passer for bolig med stort oppvarmingsbehov
 • Passer bolig med stort energibehov (over 30.000 kwh per år)
 • Passer til husstand med stort varmtvannsbehov
 • Kan erstatte oljefyren
 • Har lave kostnader for drift og vedlikehold
 • Har lang levetid sammenlignet med andre varmepumper
 • Kan få støtte fra Enova for kjøp og installering
 • Gir mer i besparelser enn luft-luft-varmepumpe
 • Gir jevnere varme enn luftbasert varmepumpe
 • Kan brukes som aircondition om sommeren dersom boligen har viftekonvektor
 • Unngår en synlig og bråkete utedel
 • Lager lite støy inne og ute

Ulemper med væske-vann-varmepumpe

Ulempene med en væske-vann-varmepumpe er blant annet at slike varmepumper:

 • Kun fungerer i kombinasjon med et vannbårent system
 • Koster mye å kjøpe
 • Tar plass inne

Væske-vann-varmepumpe i hjemmet

vann vann varmepumpe
Utseende: De fleste væske vann-varmepumper ser ut som et høyt kjøleskap. (Foto: NIBE)

En væske-vann-varmepumpe har ingen utedel, hele varmepumpen er inne i boligen. Som oftest har innedelen samme størrelse som et høyt kjøleskap, så man må ha plass til dette. Mange velger å plassere varmepumpen på bad, vaskerom, bod eller ved siden av varmtvannsberederen siden varmepumpen vil være tilknyttet denne uansett.

Det er ingen enkel fasit på hvilken varmepumpe som er best, fordi det er flere hensyn som skal tas i betraktning når man skal velge varmepumpe til hjemmet. Derfor bør man få hjelp av en fagperson slik at både valg av varmepumpe og installering blir gjort riktig.

Les også: Installasjon og byggemelding i forbindelse med varmepumpe.

Det lønner seg å få leverandøren av varmepumpen til å installere den også. Velger man et annet firma til å installere, risikerer du å havne mellom barken og veden dersom en feil med varmepumpen oppstår, og leverandør og installatør skylder på hverandre for feilen.

Støtte fra Enova

I 2020 kan du få inntil 10.000 kroner i støtte fra Enova dersom du går til anskaffelse av væske-vann-varmepumpe. Les mer og søk om støtte fra Enova her.

For å kunne få støtte må du :

 • eie helårsbolig i Norge
 • selv ha betalt for varmepumpen
 • ha kjøpt varmepumpen innen de siste 18 månedene
 • bruke et firma til levering og installering som er registrert
 • ha dokumentasjon som er i samsvar med norske lover og regler

Altså må du legge ut for varmepumpen selv, husk å ta vare på alle kvitteringer og fakturaer så får du tilbake penger fra Enova. Skal du bygge ny bolig kan du også få støtte, og de samme reglene gjelder her. Borettslag kan også få støtte, her gjelder egne regler.

Ønsker du uforpliktende tilbud på varmepumpe? Fyll ut skjemaet øverst denne siden.

Populære byer