luft til vann, avtrekksvarmepumpe
Eksempel på avtrekksvarmepumpe (Foto: NIBE)

Avtrekksvarmepumpe - snill mot lommeboken og miljøet

Som boligeier er det viktig å finne riktig varmesystem, som både passer for boligen og lommeboka.

Med avtrekksvarmepumpe får du både ventilasjon og oppvarming med samme system. Varmepumpen henter varme fra den oppvarmede luften som allerede finnes i huset, og gjenvinner varmen på nytt før den går ut gjennom ventilasjonssystemet.

Spar penger på oppvarming

En varmepumpe kan kutte strømbehovet ditt med hele 80%. Du sparer inn varmepumpekostnaden innen kort tid.

Et miljøvennlig alternativ

Ved å bytte fra fossilt brennstoff til varmepumpe kan du spare miljøet tilsvarende opptil 6 biler hvert eneste år.

Bedre inneklima

Varmepumper har dokumentert positiv effekt på inneklimaet, spesielt for de som er plaget av astma eller allergi.

Slik fungerer en avtrekksvarmepumpe

Avtrekksvarmepumpe er en type luft-til-vann-varmepumpe som bruker den varme luften som finnes i boligen til å varme opp radiatorer og varmtvann. En avtrekksvarmepumpe kan halvere energikostnadene dine. Enten du har balansert ventilasjon eller mekanisk avtrekksventilasjon, kan du henholdsvis bruke ventilasjonsvarmepumpe og avtrekksvarmepumpe for å gjenvinne energi.

Har du et strømforbruk på 25.000 KhW eller mer per år vil det være gunstig å installere denne typen varmepumpe forutsatt at du har et vannbårent system i boligen. Varmepumpen egner seg godt for deg som bor i et område med milde vintre, og lang fyringssesong.

avtrekksvarmepumpe
Avtrekksvarmepumpe: Ligner et høyt kjøleskap, plasseres ofte i våtrom eller ved siden av ventilasjonsanlegg. (Foto: NIBE)

Avtrekksvarmepumpe vs. ventilasjonsvarmepumpe

De fleste moderne boliger bygges med balansert ventilasjon, og det naturlige her vil være å installere en ventilasjonsvarmepumpe. Har du derimot et eldre ventilasjonssystem med mekanisk avtrekksventilasjon, er avtrekksvarmepumpen et alternativ du kan vurdere.

Vurderer du andre luft-til-vann varmepumper? Les mer om disse her.

Pris og levetid

Med en avtrekks- eller ventilasjonsvarmepumpe kan du halvere energikostnadene dine. Varmepumpen inkludert installering vil anslagsvis koste mellom 25.000 og 50.000 kroner, og husk at du kan søke Enova om støtte for denne typen varmepumpe!

Les også: 6 ting du bør sjekke før du kjøper varmepumpe.

Beregnet levetid for denne varmepumpen er 15 år, så hvor fort du nedbetaler investeringskostanden og begynner å spare penger avhenger av hvilken varmepumpe og leverandør du velger. Et omtrentlig anslag er at det vil ta mellom 6 og 10 år før investeringskostnaden er nedbetalt.

Spør gjerne din leverandør om å lage en beregning for årlig besparelse for din bolig!

Hent tilbud fra flere leverandører så er du sikker på å få et godt tilbud. Fyll ut skjemaet så blir du kontaktet av lokale leverandører som gir deg gode tilbud på varmepumper med installering. Tjenesten er gratis og uforpliktende, det eneste du risikerer er et godt tilbud!

Fordeler med avtrekk- og ventilasjonsvarmepumpe:

Fordelene med en avtrekk- eller ventilasjonsvarmepumpe er blant annet at den:

  • Er energibesparende med gjenvinning av varmluft
  • Renser luften for et sunt og friskt inneklima
  • Transporterer fuktig luft effektivt ut av boligen
  • Halverer energikostnadene
  • Øker verdien på boligen
  • Er enkel og stillegående

Støtte fra Enova

Tidligere kunne man få støtte fra Enova for å installere en avtrekksvarmepumpe, men fra 1. april 2020 gjelder ikke denne støtteordningen lenger.

Hvilken varmepumpe skal man velge?

Det finnes mange ulike avtrekks- og ventilasjonsvarmepumper, og det kan være lurt å få faghjelp til å finne den som passer best til din bolig. Fyll ut skjema, så blir du kontaktet av leverandører som også gjerne hjelper deg med råd og veiledning om du er usikker.

Ønsker du uforpliktende tilbud på varmepumpe? Fyll ut skjemaet øverst denne siden.

Populære byer