Varmepumpe installeres ev en profesjonell

Montering av varmepumpe

Du trenger en godkjent montør når du skal installere den nye varmepumpa di. Å installere eller demontere varmepumpe selv er ulovlig og kan være svært farlig for deg og miljøet.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 01.02.2022

Å kjøpe en varmepumpe er en stor investering, og med mindre man etterspør det er det ikke sikkert at prisen du betaler inkluderer montering. Om du har fått varmepumpa hjem uten montering, er det viktig å være oppmerksom på at du ikke kan installere den selv. Du må få en sertifisert montør til å gjennomføre selve monteringen.

Innhold

Å montere selv kan bli svært dyrt

Ettersom varmepumper opererer med miljøskadelige gasser under trykk, kan én enkel feil være kostbar, både for miljø og deg selv. I dag er det dessuten lovpålagt at både selskap og montør har F-gass-sertifisering for å montere en varmepumpe.

Visste du at kravet om F-gass-sertifisering også gjelder ved service og demontering av varmepumper?

Les mer: Service av varmepumper

Spar penger på å kjøpe varmepumpe med montering inkludert

Ettersom du uansett er avhengig av at en profesjonell aktør monterer varmepumpa kan det ofte være en god idé å kjøpe varmepumpe med montering inkludert i prisen. Da kan du være trygg på at montøren har erfaring med den konkrete modellen du har kjøpt, og du slipper da å forholde deg til flere parter. Dette er særlig praktisk om noe skulle gå noe galt.

Enkelte leverandører gir dessuten et tilbud som inkluderer service i en gitt periode etter kjøpet, for eksempel fem år. Forskjeller som dette vil raskt gjøre en reell prissammenligning komplisert når ulike aktører operer med ulike prismodeller.

For å gjøre akkurat denne prosessen enklere kan du bruke vår anbudstjeneste. Da kan du be om tilbud på varmepumpe inkludert montering, og raskt sammenligne for å finne tilbudet du liker best.

F-gasser
  • F-gasser er en samlebetegnelse for seks ulike drivhusgasser – blant annet karbondioksyd, metan og nitrogenoksyd.
  • Felles for alle F-gassene er at de er ekstremt miljøskadelige. Derfor har EU laget et regelverk for håndtering av apparater som inneholder disse gassene.
  • For å kunne håndtere F-gasser må montører av varmepumper få en F-gass-sertifisering fra Miljøverndirektoratet.
  • Sertifiseringen gjelder for fem år av gangen.

Hvor mye koster montering av en varmepumpe?

Nøyaktig pris på montering av en varmepumpe vil det sjeldent være mulig å gi et konkret svar på, ettersom dette avhenger av en rekke ulike faktorer. Alt fra type varmepumpe, hvor du bor og eventuelt ekstra arbeid i forbindelse med monteringen vil spille inn.

Som et utgangspunkt kan du imidlertid se på priseksemplene til Norsk Varmepumpeforening for varmepumpe inkludert montering. Disse er inndelt etter type og estimerer at for en luft-til-luft-varmepumpe må du gjerne belage deg på en pris fra 15 000,- og oppover.

Husk at dette bare er prisestimater, så din pris kan bli en helt annen. Vil du ha et mer konkret tall å forholde deg til kan det være lurt å be om pristilbud fra flere leverandører. Dette kan du for eksempel enkelt gjøre gjennom vår anbudstjeneste.

Hvor bør varmepumpa plasseres?

En varmepumpe krever plass, både ute og inne. Siden det å skulle flytte på den etter installasjon kan være vanskelig, bør du tenke nøye gjennom hvor du plasserer den, både inne og ute.

Innedelen leveres gjerne i en av to typer, enten som en gulvmodell langs gulvet, eller en veggmodell som er nærmere taket. Hva som passer best hos deg påvirkes av planløsning og hvordan luften beveger seg hjemme hos deg. Men hva du er mest komfortabel med, rent estetisk, er også noe å ta hensyn til.

Les mer: Gulvmodell eller veggmodell?

Selv om moderne varmepumper er relativt stillegående, vil det alltid være en viss grad av støy fra varmepumpa, så du bør derfor unngå å plassere den et sted du kommer til å irritere deg over litt lyd.

Utedelen kan også gi fra seg noe støy, så det kan være lurt å være påpasselig med å plassere varmepumpa et sted du ikke plages. Unngå for eksempel å sette utedelen rett utenfor soveromsvinduet. Utedelen må også ha nok klaring til bakken slik at den kan avrime seg selv om vinteren uten at du får en isklump inne i maskinen.

Montøren kan gi gode råd

En god og erfaren montør bør kunne hjelpe deg med å vurdere hvilken plassering som passer best for akkurat din bolig. Du bør få to ulike forslag til hvor du kan plassere varmepumpa på en god måte, både for utedelen og innedelen. Dessuten bør montøren ta hensyn til eventuelle støyproblemer.

Vil du vite mer om hvordan sørge for en vellykket montering, så har Norsk Varmepumpeforening utformet et nyttig skjema for installasjon av luft-til-luft-varmepumper.

Selv om montering kan føles som en unødvendig utgift, vil du gjøre deg selv en bjørnetjeneste ved å montere varmepumpa på egenhånd. Selv om du kan spare litt penger på kort sikt vil du stå alene som ansvarlig om noe går galt. Du vil ikke være dekket av garantien, forsikringsselskapet vil ikke hjelpe deg, og du risikerer dessuten å forkorte levetiden til varmepumpa om du gjør noe feil. I verste fall kan du også skape en brannfare.

Få tilbud på montering